V
T
O

Bril uitproberen

Leesbril tips & weetjes!!

Leesbril tips & weetjes!!

Leesbrillen
Met name als mensen ouder worden, ontkomen ze er bijna niet aan: de ogen zijn niet meer wat ze geweest zijn en het wordt steeds lastiger om goed te lezen. In dit geval is er een leesbril nodig. Deze bril fungeert als loep, want hij vergroot de letters. Het is puur een hulpmiddel wanneer de ogen zich instellen op het zien van dichtbij. Het gemis aan scherpte wordt op deze manier gecompenseerd. Waar moet u op letten bij het kopen van een leesbril? Wij geven u enkele informatie en tips over het aanschaffen van een leesbril.

Ogen gaan achteruit
Na het veertigste levensjaar gaan de ogen vooral voor dichtbij over het algemeen achteruit. Dit betekent niet gelijk dat het gezichtsvermogen minder wordt. Enkel de elasticiteit van de weefsels van de ooglenzen wordt minder. Hierdoor kunnen de ogen niet meer zo goed accomoderen, wat bijvoorbeeld gebeurt bij de omschakeling van veraf naar dichtbij.

Wanneer een leesbril?
Ziet u de kleine lettertjes wat minder? Dit betekent niet dat u gelijk een leesbril aan moet schaffen. Het is dan wel goed om de ogen nog een beetje te laten werken. Wanneer u er echt moeite mee heeft en er zelfs hinder van heeft, dan is het raadzaam om een leesbril aan te schaffen. Het is een hulpmiddel dat het gemis aan scherpte compenseert. Ook wanneer u bijziend bent en een bril of lenzen draagt, kunnen uw ogen op dit gebied achteruitgaan. De bril zal dan vaker afgezet worden om iets van dichterbij te kunnen zien of lezen.

Leesbril nodig: de signalen
Misschien herkent u het wel bij uzelf, misschien ook wel bij uw vrouw, vader, moeder of iemand anders in uw omgeving. Een krant of boek wordt verder van de ogen af gehouden, zodat de letters een beetje vergroot worden. Na verloop van tijd zal het echter zo zijn dat de armen hier te kort voor worden. In dat geval doet u uzelf echt een plezier met de aanschaf van een leesbril. Er kunnen immers klachten ontstaan. Denk aan vermoeide, branderige ogen en hoofdpijn. Het is overigens niet mogelijk om je ogen te trainen om ze op die manier beter te laten werken.

Aanschaf van een leesbril
Wanneer u de signalen hebt herkend en erkend, kunt u bijvoorbeeld naar een opticien als Brilerbij gaan voor een oogmeting. Tijdens een dergelijke meting wordt er gekeken naar de sterkte van de ogen. Ook de afstand tussen de pupillen wordt meegenomen, de zogenaamde pupilafstand. Tegelijkertijd kan een medische oorzaak worden uitgesloten. Vervolgens kan er een leesbril worden aangemeten en uitgezocht. Een kant-en-klare leesbril zal rond de 20 euro liggen, en dat is inclusief brillenkoker, reinigingsdoek en kraswerende laag. Een leesbril op uw sterkte heeft u al vanaf € 59,- inclusief ontspiegelde en dunne glazen.

Multifocale bril
Heeft u contactlenzen of een bril voor verzien? Dan kunnen er een multifocale bril en lenzen aangeschaft worden. Deze zullen het zicht van dichtbij én veraf verbeteren. Houd er rekening mee dat deze duurder is dan de standaardbril. Multifocale glazen bieden je meerdere zichtafstanden in één. De overgang van ver, dichtbij en daartussenin zullen vergemakkelijkt worden. Wellicht dat u wel aan een dergelijke bril zal moeten wennen. Een 'halve' leesbril kan dan ook een oplossing zijn en voor het zien van verdere afstanden, kunt u in dat geval immers over de bril heen kijken.

Hoe lang kunt u met een leesbril doen?
Naarmate u ouder wordt, zullen uw ogen slechter worden. Gemiddeld genomen doet iemand ongeveer 1 a 2 jaar of minder met een leesbril. Daarna zal de sterkte van de glazen aangepast moeten worden. Dit komt doordat de ogen achteruit zijn gegaan. Rond het zestigste tot vijfenzestigste levensjaar zal de achteruitgang van de ogen stabiel blijven. Dit betekent dat u wat langer met de bril kan doen. Wanneer deze vervangen moet worden, is dan ook afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Misschien bent u bijvoorbeeld toe aan een ander montuur of zitten er krassen op de glazen.

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code